Bil je lep julijski dan, ko me je z novico presenetil gospod Jože Vidic, da se mi bo kmalu pridružil nov družinski član, pes vodič Pino. Gospod Jože mi je povedal Pinovo zgodbo in mi predstavil vse pomembne stvari o njem. Ker so izvedenci komisije ZZZS poznali moje potrebe, karakter in način življenja, so ocenili, da bi bil Pino najbolj primeren zame. Saj je zelo umirjen, delaven, prijazen in zanesljiv vodič.

Sama sem na psa vodiča željno čakala, a sem bila v pričakovanju psa, ki bi bil svetle barve kot je bila moja prejšnja psička, zato sem bila ob tej novici nekoliko skeptična, ker sem se bala, da ne bom zmogla skrbet za Pina, ker je črn. Kajti poleg tega, da te pes vodič vodi, je zanj potrebno skrbeti v smislu, da se ga redno vodi na sprehode, se ga na varnih mestih kot so ograjeni pasji parki kdaj pa kdaj spusti iz povodca, ga krtači, pregleduje, če ima kakšne zajedavce ipd. Pa vendar me je predstavitev in Pinova zgodba prepričala, da sem ga kljub pomislekom sprejela v svoj dom. Tako sem željno čakala, da bom Pinota zares spoznala. Preden je Pino prišel, sem za vaditelja Tomaža imela kup vprašanj ali kot se rada pošalim, 1001 vprašanje in želela sem vedeti čimveč o Pinotu. Hkrati sem bila malce v dvomih oz. v negotovosti kako se bo Pino odzval name in na moje muce. Kako se bomo prilagajali drug na drugega. Kako se bova s Pinotom ujela, ko mu bom dajala povelja kam me mora voditi, da bova prispela na moj želeni cilj. Kajti kljub temu, da poslušam s FM sistemom in slušnimi aparati na obeh ušesih, imam nerazumljiv govor, ki se ga mora pes navaditi.

Kot je bilo lepo sončno poletje, tako je bil lep tudi avgustovski dan, ko sem Pinota prvič videla. V dogovoru s Tomažem sem ju pričakala pred blokom tako, da sva se s Pinotom prvič videla zunaj. Srečanje je bilo lepo in prisrčno, nato smo šli skupaj v stanovanje kjer mu je Tomaž razkazal stanovanje in nato sva ga seznanila z mucama Mišo in TomTomom. Srečanje z mucami je Pino takoj zelo lepo sprejel, prav tako je srečanje s Pinom zelo lepo sprejel muc TomTom, ki ima izredno rad pse. Medtem, ko muca Miša je bila nekoliko zadržana in se je prvih nekaj dni bolj skrivala kadar je Pino prišel k nam. Po srečanju z mucami, smo Pino, Tomaž in jaz odpravili na prvo vajo hoje s psom na vodilu po poti, ki jo bom jaz uporabljala v vsakdanjem življenju. Nato je sledil dvourni premor nato smo vajo ponovili. Prvi skupni dan je minil kot bi pihnil in prišel je čas za začasno slovo do naslednjega dneva. Nad Pinom sem postajala čedalje bolj navdušena zato sem se ob slovesu nagnila nad njega, ga objela čez plečko in se mu zahvalila za današnji dan ter mu cmoknila poljubček. Ta moja gesta je bila Pinu tako všeč, da se je v trenutku sunkovito obrnil proti meni in me celo polizal po obrazu, rokah in kar je segel. S tem sem vedela, da bova odslej nerazdružljiva sopotnika, prijatelja in družabnika. In res je bilo tako kar se potrjevalo iz dneva v dan, vse do opravljanja izpita, ki sva ga skupaj uspešno opravila 6. Septembra 2017.

Za naju s Pinotom se je z njegovim prihodom v moje življenje odprl ves svet. Saj zdaj z njegovo pomočjo nemoteno premagujem ovire v prometu, hodim po opravkih k zdravniku, lekarno, v trgovino, na pošto, na banko, v Društvo AURIS in praktično ni več poti, ki jo ne bi opravila skupaj. Saj hodiva praktično že po celi Sloveniji. Leto bova pomladne in poletne dni izkoristila za izlet na morje, v Salzburg in še kaj zanimivega se bo našlo. Hkrati mi veliko pomeni, da sem ob Pinovem prihodu dobila ne samo psa vodiča, ampak enega zelo velikega in zvestega prijatelja, ki mi daje ogromno ljubezni, mi popestri dan, saj preko njega zdaj lažje navezujem stike, ker sem sedaj več med ljudmi. S Pinovim prihodom se je v našem stanovanju vzdušje z mucki zelo razživelo, saj se vsi skupaj zelo lepo razumemo in smo prava mala družinica kjer se imamo radi in se sprejemamo takšne kot smo. Kot daje Pino meni varnost in ljubezen, tako mi Pino dovoli, da dajem tudi jaz njemu. Še posebej obožuje, da ga cartam, čoham in sicer imam rada.

Zahvaliujem se vsem, ki so mi omogočili, da sem Pinota dobila, še posebej pa Tomažu, ki je najina opora, podpora, ko se nama kdaj zatakne. Pri Tomažu me še posebej navdušuje njegova prijaznost, odprtost in posluh tako za uporabnika kot njegovega psa.